Het Motorenmuseum van De Tuutgevelgevel

In het Motorenmuseum wordt onder andere de Loeffencollectie tentoongesteld. Deze motoren zijn na het overlijden van de heer Loeffen, bij leven de molenaar van de stellingmolen de Wielewaal te Beneden Leeuwen, geschonken aan de Stichting Baet en Borgh. De motoren staan nu opgesteld in het in mei 2014 geopende museumgebouw.

De verzameling betreft onder andere een aantal stationaire motoren, machines die gebruikt zijn voor de aandrijving van werktuigen als pompen, blaasbalgen tot zweefmolens aan toe. Thijs verzamelde de oudste en meest primitieve verbrandingsmotoren, veelal eerste probeersels van fabrikanten die later grote bedrijven tot wasdom brachten. De motoren behoren tot de oudste nog lopende verbrandingsmotoren in Nederland.
Ook omvat de verzameling een aantal heteluchtmotoren en een stoomtrekker die ook in het museum staan opgesteld.

Daarnaast zijn in het museum een aantal andere motoren opgesteld, zoals bv een Kromhout aggregaat.

Kuchend en steunend demonstreren ze waartoe ze ook nu nog in staat zijn. Het geluid van de motoren, de geur van benzine, warme olie en uitlaatgassen doen in het motorenmuseum de sfeer van honderd jaar geleden herleven.

In het motorenmuseum werken een aantal zeer deskundige vrijwilligers. Hebt u vragen en wilt u eens met deze mensen overleggen, neem dan gerust contact met ons op.