Zondag 29 september.

 

 

Motorenmuseum De Tuut toont dit seizoen een aantal thema's om het belang en gebruik van stationaire verbrandingsmotoren vanaf 1880 tot circa 1930 inzichtelijk te maken. Het eerstvolgende thema, en het laatste voor dit jaar, gaat over de Pollock petroleummotor, gebouwd door Pollock, Glasgow, Schotland in 1889. Dit is de oudste motor van ons museum. Deze fluisterstille zwaargewicht is in 2006/7 uit de schuur van Thijs Loeffen gehaald en, na vele jaren voor het eerst weer eens opgestart. Ook nu zal hij weer aan de gang gemaakt worden.

 

Daarnaast staan ook de andere motoren van de Loeffencollectie opgesteld. Verder staan er voor de kinderen, jong en oud, opengewerkte minimotortjes om mee te spelen en de werking van interne verbrandingsmotoren te demonstreren. Zondag 29 september 11.00 tot 16.00 uur. Entree €3,50. Kinderen tot en met 12 jaar gratis. Te combineren met een bezoek aan het stoomgemaal (niet onder stoom dit weekend!) op hetzelfde kaartje.

Het stoomcafe is vanzelfsprekend ook open.

 

Het Motorenmuseum beheert de verzameling antieke stationaire motoren die Thijs Loeffen, bij leven molenaar te Beneden-Leeuwen, vanaf circa 1980 tot zijn dood in 2003 verzameld heeft. De motoren komen de periode 1889 tot 1930. Het was de tijd waarin veel plaatsen nog geen elektra hadden, Appeltern kreeg dat pas in 1933, en men dus in bakkerijen, klompenmakerijen en werkplaatsen van  allerlei aard voor de aandrijving van machines van dit soort motoren afhankelijk was. Grotere bedrijven werkten in het begin van deze periode met stoommachines. De Tuut wil de rol van deze motoren, met open, liggende cilinders en imposante vliegwielen bij een zo groot mogelijk publiek onder ogen brengen.

TPL_tuut2_ADDITIONAL_INFORMATION