De Savery-pompDe Savery-pompDe Savery-pomp

Het eerste bekende apparaat dat met behulp van stoom werkte is de zgn. Savery-pomp. Dit apparaat heeft maar weinig bewegende delen, eigenlijk alleen twee kleppen en twee kranen.

Het reservoir wordt onder druk met stoom gevuld waardoor het water uit het reservoir wordt weggedrukt. Het reservoir wordt daarna met koud water gekoeld, waardoor de stoom condenseert en nieuw water wordt aangezogen.

De pomp stamt uit begin 1700, een tijd waarin eigenlijk nog geen stoomketels bestonden die stoom onder druk konden leveren. Daar zat dan ook het zwakke punt,  Animatie van de Savery-pompAnimatie van de Savery-pompde ketels gingen aldoor stuk. En door het iedere slag weer opnieuw geheel  afkoelen van het reservoir gebruikte het ook nog eens heel veel energie. Veel zijn er dan ook niet geleverd.

Het apparaat heeft een beperkte opvoerhoogte en is  onder andere toegepast als voeding voor fonteinen bij landhuizen. Er zijn diverse replica's van dit apparaat gemaakt en tegenwoordig wordt het principe nog gebruikt in de Pulsometer stoompomp.