De zuigerstoommachine

 Na de Cornish-balansstoommachines werden alleen nog maar zuigerstoommachines gebouwd. Deze zijn niet alleen geschikt voor het pompen van water, maar ook voor het aandrijven van complete fabrieken. Deze machines werden vaak uitgevoerd als compound of als triple. 

 

Verticale machineVerticale machineAan het begin van de 19e eeuw werden deze machines geïntroduceerd, ze werkten zonder balans, de stoomzuiger werd rechtstreeks aangesloten op het vliegwiel door middel van een krukas. Dit type machine werd mede ontwikkeld vanuit de basis die Trevithick had gelegd bij de stoomlocomotieven.

zuigerstoommachinezuigerstoommachine

 

 

 

 

 

Er zijn vele varianten van dit type machine bedacht, horizontale, verticale, enkelwerkend, dubbelwerkend, gelijkstroom, wisselstroom, eencilinder, twee- drie- en zelfs viercilinder-machines, met een enkel vliegwiel of dubbel vliegwiel en in vele opstellingen.

 animatie bakschuifanimatie bakschuif

 

 

 

 

Doordat de ketels steeds beter werden en de machines steeds kleiner werd de stoommachine steeds beter inzetbaar.
Bij deze machines wordt verse stoom in de cilinder toegelaten via de stoomschuif boven op de cilinder. Deze schuif wordt door het vliegwiel heen en weer bewogen en opent om en om de toegangspoorten voor de verse stoom en de afvoerpoorten voor de afgewerkte stoom.

 


De triple in KemptonDe triple in KemptonEen van de grootste stoommachine voor het verpompen van water vinden we in Kempton, een reusachtige triple die tot de dag van vandaag nog af en toe werkt. Op de site van Kempton vindt u een animatie van deze machine.


De machines van de Tuut behoren tot de allerlaatste ontwikkeling op het gebied van de zuiger-stoommachines. Deze gelijkstroommachines benutten de stoomenergie maximaal en hebben slechts weinig bewegende onderdelen.

Alhoewel men zou denken dat de zuigerstoommachine volledig verouderd is ontstaat er op dit moment een geheel nieuw type zuigerstoommachine, de zgn. green-engine. Met behulp van ultramoderne materialen worden zeer snel lopende machines gebouwd waarbij de krukas vervangen is door hoog-elastische kunststoffen. 

De volgende generatie stoommachines is de turbine. Maar in de gemalen is de zuigerstoommachine vervangen door de dieselmotor of de electrische motor.