Unieke ééndaagse cursus Stoker en Machinist van De Tuut

Als u de enthousiaste mannen in De Tuut aan het werk ziet om die prachtige, oude stoommachines aan de gang te houden, beginnen uw handen dan niet te jeuken om ook een overall aan te trekken en mee te doen? Nou, dat kan!

Ieder jaar worden er meerdere stoomweekeinden gepland. Om de stoommachines te laten draaien, wordt dan een van de ketels van De Tuut opgestookt. Op elke stookdag geven wij één cursist de gelegenheid om een exclusieve cursus te volgen. U werkt de hele dag mee en krijgt persoonlijke begeleiding. Zo leert u in één dag het vak van stoker en machinist. Ketelfront linksKetelfront links

Van tevoren hebt u het ‘installatieboek’ al thuis gekregen, zodat u de theorie onder de knie hebt voordat u aan de praktijk begint.

De cursusdag begint voor u om 08.00 uur, want om 11.00 uur komen de eerste bezoekers en dan moet er voldoende druk op de ketel staan om de machines te laten draaien. U maakt kennis met de vrijwilligers van dienst, zoals die in de stoomwereld genoemd worden. Eerst wordt het rooster van de ketel schoongemaakt, want er ligt nog as van de vorige keer. Daarvan krijg je vuile handen en vanaf nu wordt er geen ‘u’ meer gezegd, je hoort er al helemaal bij.

Na een inspectieronde om de ketel maak je met hout de ketel aan en je stookt hem daarna verder met kolen. Jouw persoonlijke begeleider is de stoker van dienst en je helpt bij alle controles voor de juiste bedrijfsvoering. Je test de stoominjector bij minimale druk en je gaat het leidingsysteem voorwarmen en ontwateren, in overleg met de machinisten. Daartoe draai je de ketelstoomafsluiter langzaam open en de stoomleidingen naar de machines komen op druk.

Nu ga je naar de machinekamer en je helpt om de machines te tornen en voor te verwarmen. En dan is het zover, hier ging het allemaal om; samen met de machinist van dienst start je de machines en jij houdt ze onder controle. MachinekamerMachinekamerJij bent nu de trotse aspirant machinist van twee draaiende stoommachines, in 1918 door Stork gebouwd, met ieder een vermogen van 340 ipk. Elk drijven ze een vliegwiel aan van drieënhalve ton gegoten staal. Als de twee centrifugaalpompen over enkele jaren ook weer werken, zou je elke minuut 440 m³ water in de Maas kunnen pompen. Maar zover is De Tuut nog niet. Dat komt nog.

Met een oliespuit in de hand zorg je dat de oliesystemen worden gesmeerd en tussendoor worden de machines een keer gestopt en weer gestart. Je houdt het wachtboek bij en je overlegt met de andere machinisten.

Aan het eind van de dag zet je de machines definitief stil, helemaal zoals het hoort. En tenslotte wordt er gepoetst.

Het vuur in de ketel gaat langzaam uit, de dag zit erop en met elkaar drinken we een glas bij de nabespreking. Er worden mooie verhalen verteld en tenslotte krijg je het felbegeerde herinnerings-certificaat uitgereikt.

Kosten cursus: € 100,-- (ééndaagse cursus en ‘installatieboek’). Kolen zijn niet goedkoop en op deze manier probeert De Tuut de kosten te dekken. Tegelijkertijd beloven wij u een onvergetelijke dag.

Wilt u hiermee een ander verrassen? Op De Tuut zijn cursus-cadeaubonnen verkrijgbaar.